|27022011|

Selamat pagi dan selamat pengantin baru..
Buat aku kawan aku...
So,aktiviti semalam..
G kenduri kwen kawan aku..

Syok!dpt jumpe ngan x-bf ramai kwn lame..
Huhuhu~xnak cter banyak la..
Sbb xde idea nak cter...
layyaaannnn gambar jer la ek..huhuhu













Continue Reading…

|ulasan|

Ulas lagi luas..KEMBAR SIANG menceritakan tentang kehidupan AWAL dan AWI sepasang kembar seiras. AWAL abang dan AWI adik. AWAL normal tetapi AWI sedikit terencat dan lurus bendul kerana pernah mengalami demam panas. Tetapi AWI mempunyai daya ingatan dan kemahiran mengira yang luarbiasa dan sering memberi tuisyen kepada MAZLI dan IZAN, anak sekolah yang sering menemaninya. AWAL dan AWI mewarisi rumah dan kedai runcit peninggalan arwah bapa mereka HAJI SABRAN. Pengurusan kedai runcit itu dilakukan oleh mereka berdua: AWAL jadi bos dan AWI jadi pekerja. Kedai runcit AWAL dan AWI mempunyai saingan dengan sebuah lagi kedai runcit di seberang jalan milik PAK DIN DUDA.

Tapi AWAL dan AWI telah dipesan oleh arwah bapa mereka bahawa dalam berniaga mesti sentiasa jujur dan mesra pelanggan. Ini berbeza dengan sikap dan perangai PAK DIN DUDA yang sentiasa mencari peluang untuk mengaut keuntungan. PAK DIN DUDA yang sudah tiga kali menduda mempunyai seorang pekerja, MAK YAM. Tetapi MAK YAM tidak dibayar gaji tetap, tetapi dibayar komisyen pada setiap jualan. MAK YAM mendapati komisyennya sangat sedikit. Kedai PAK DIN DUDA tidak dikunjungi ramai pelanggan kerana barang-barangnya yang sedikit dan harganya pula mahal. PAK DIN DUDA melihat AWI yang rajin dan mahu AWI bekerja di kedainya kerana dia sendiri lebih suka berehat dari bekerja. PAK DIN DUDA pujuk AWI dan berjanji akan carikan gadis cantik jadi isteri AWI. Tetapi rahsia PAK DIN DUDA terbongkar bila dia sendiri tak dapat membezakan yang mana AWI dan yang mana AWAL.

Kadang-kadang dia terlepas cakap pada AWAL yang disangkanya AWI. ANI, teman wanita AWAL tidak tahu boy-friendnya mempunyai adik kembar seiras. ANI tergamam bila melihat AWAL yang dikenali sebagai taukeh, bos atau pengurus kedai, tiba-tiba mengangkut tong gas, membawa barang dapur atas motorsikal roda tiga dan memarut kelapa. ANI syak AWAL cuba berselindung dan menipunya. Seorang penagih dadah yang masuk mencuri di rumah AWAL dan AWI juga tergamam dan menjerit bila mendapati AWI yang sedang tidur di dalam bilik berada di warung luar rumah waktu dia mahu melarikan diri. Di waktu yang lain budak yang sama menjerit ketakutan bila AWI yang masuk ke toilet di belakang kedai runcit tiba-tiba mendekatinya dari depan sewaktu dia mencuri makanan ringan di dalam kedai. Sekalipun AWAL dan AWI kembar seiras, tetapi mereka mempunyai beberapa kelainan dari segi minat dan citarasa. AWAL suka keluar malam bawa girlfriend, ANI makanmakan dan menonton wayang. AWI takutkan gelap dan bila malam terus tidur.

AWAL ada kereta tetapi AWI lebih selesa dengan motorsikal roda tiga yang diubahsuai dan mempunyai gear reverse. AWI pula jika memandu kereta dalam gear reverse sahaja. AWI diperkenalkan kepada ANI oleh abangnya dan dia terpikat melihat kejelitaan ANI. AWAL jadi serba salah. AWAL memujuk ANI supaya berkahwin dengan AWI. ANI merajuk dan lama mereka tidak berjumpa. Suatu hari AWAL melihat ‘ANI’ yang bertudung masuk ke kedainya membeli barang tetapi langsung tidak menegurnya. AWAL mengikuti ‘ANI’ yang menaiki skuter. AWI juga ikut. AWAL terkejut melihat bapa ‘ANI’ yang berbeza warna kulit. AWAL menemui bapa ‘ANI’, MOHAMAD RAFI dan dapat cerita sebenarnya. ‘ANI’ adalah ANA dan kembar ANI. Gadis dua beradik itu kematian ibubapa dan dipelihara oleh dua keluarga berbeza. Kedua-duanya tinggal dengan bapa tunggal bila ibu mereka meninggal dunia.

Bapa ANI, PAK WAN dan bapa ANA, MOHAMAD RAFI yang mengenali HAJI SABRAN bapa AWAL dan AWI. Katanya dia masuk jawi dengan HAJI SABRAN selepas memeluk Islam bersama isterinya. MOHAMAD RAFI juga kawan baik PAK WAN, dan pernah bekerja dengan majikan yang sama, bapa dan ibu sebenar ANI dan ANI. Mereka sudah lama tak berjumpa. AWAL beritahu bahawa ANI adalah tunangannya. AWAL mengatur pertemuan antara dua sahabat lama dan gadis kembar ANI dan ANA. Cerita berakhir dengan satu majlis persandingan tiga pasang pengantin: AWAL dan ANI, AWI dan ANA serta MOHAMAD RAFI dan MAK YAM. Antara tetamu yang terkulat-kulat melihat ketiga pasangan itu bersanding ialah PAK WAN dan PAK DIN DUDA. BUDAK PENCURI juga terkedu dan terjekil biji mata melihat dua pasangan kembar di atas pelamin.

Nie seluas dah~layan...
Continue Reading…

|paling besar|

Esok nak p kenduri kawen member...
Tadi baru carik hadiah...huhuhu...
Tu la aku nie,suke beno last minit wat keje...

Huhuhu..
xpela..yg pntg dah dpt carik dah pon...
Mak ai...nie kena balut sndr...
Sbb nak cepat balik td...

Balut plak...
Dekat sejam...
Kejap duduk...kejap berdiri...
Hahaha..Sbb nyer...xpernah balut hadiah besar nie lg..
Selalu comel2 jer...huhuhu...
Continue Reading…

|biasa-biasa jer|

Lame plak la x update..
Sbb xde cter nak share...huhuhu..
Nie jumaat aritu aku kuar..
p tgk wyg...
cter kembar siang...
Komen aku?
Blh la...dan biasa2 jer la..(yg len pk sndr)hehehe
Continue Reading…

|Yahhhhooooo|

Tgh happy gler nie..
Hahaha...
yela...mane x nyer...
Blog dah leh access dah..
huhu..xde la aku mati kutu sgt kat cnie...
hehehe..
Selamat kembali menulis nieyla..=)
Continue Reading…

|movie|

Kalau last week..
Dah lepak kat Jambatan PIcc..
This week ingat nak layan movie..
Tapi tu ar..ingat nak g ngan my BF ngan my bff..
Nampaknyer..die bz..so,aku g ngan member len..

Masih tak tahu lg nak tgk cter ape..lah..
senarai dah de..
Ha..klu cter  hantu seram..
jgn harap la aku nak p tgk..
takut2..

klu x silap aku..
cter melayu pun..
cter kembar siang tu yg terbaru..
Tapi x taw lg la nak tgk ker x..
Rase cm nak tgk...huhuhu..

Continue Reading…

|kursus Fotografi|

Selamat pagi semua..
Klu korang bace n3 nie..
nie adalah kali pertama..
n3 aku gune aotopublish..

Macam yang aku bagitaw korang kat n3 sblm nie...
Xpela..dah xde pilihan lain..
Nak tak nak aku kena gak gune kan...

Ha..nak cter ckit..
Smlm dpt berite de offer kursus..
hehe..kursus ape lg..
kursus fotografi la..
Hehehe..aku dah isi borang dah..
Tapi x anta lg...

Sebab xde geng ar..
Kang tetibe yg g sume lelaki..
Aku sorang pompuan...
dah suda!huhu

member aku de gak yg minat..
Tapi xde camera lg..
So,aku td de tanye penganjur..
Klu yg xde camera leh join gak x..
Arini br die kasi jawapan..huhuhu..
Continue Reading…

|perlu ke|

Siapa lah aku nie..
tok terasa kecik hati..
Kan..
Ku dilayan..
Seperti insan yang selalu menganggu life DIA..

Seharusnya ku sedar dari dahulu lagi..
Siapa DIA..siapa AKU..
Walaupun terasa..
Aku tetap melemparkan senyuman..
Supaya DIA terus ngan kehidupan DIA..

Picture nie dah mcm org putus tali cinta lak kan..
Hahaha..picture nie tak sesuai tok gambarkan perasaan aku..
P/s: nie bkn mslh cinta yer...hehehe..
Continue Reading…

|terima kasih fb|

Tgk tajuk n3 tu pun dah tahu kan..
thanks lah kat fb nie..
Orang yg selame nie aku tercari2..
dulu kawan a.k.a kekasih..

hahaha..xblh blah!ayat aku..
Skrg nie die dah de kerjaya yg membanggakan die..
Aku igt die dah lupe kat aku..ayat poyo..
ingat lg dia..

Lame gler aku cari die..
dalam 15thn 11thn cmtu la..
Peh!lame gler weh...
Xsangka btl leh jumpe kat fb..

Ape2 pun..best klu dpt jumpe kwn2 lame balik kan..
Leh menginggatkan kembali kisah cinta ..kisah dak nakal..
Eee...aku memang budak nakal..huhu

Continue Reading…

|patah hati|

Pagi-pagi lagi..
Mood aku seperti dibakar2..
Hah?yela..
pagi2 aku nak bukak blog aku..
Ha..pesanan baiiikkkk punyerrrr die kasi kat aku...


aarrrggghh..
arini aku rase mcm org putus cinta..
Huhuhu..yela..
Rutin aku dah kekurangan sejak arini..

Nak bawak baby aku tu..
Die x sihat..x bawak g hospital lg..
Aduh...nape la wat aku cmtu weh!
Continue Reading…

|akibatnya|

Aduh..skrg nie aku tengah menahan sakit nie..
Akibat daripada makan x baca bismillah..
Hehehe...xdela..akibat kepandaian aku sndr la...
G makan nangka masak lemak ngan air 100plus..

Dah abis makan bru aku sedar..
Mek ko!sakit gler perut aku nie..
Dah muntah2 sume dah...sbb angin,kembung!
Aduh~

Continue Reading…

|mata|

Milik siapa la mata nie..
Sepet jer..
Huhuhu..

Hahaha..
Mak andam..nanti aku tunang..
Kwen kasi up ckit ek mate nie..
Kasi besau ckit..huhuh
Continue Reading…

Jom ramai-ramai join faceblog

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH

Sebarang Info..korang boleh lah klik SINI ok..
Continue Reading…

|yes|

Continue Reading…

|menanti|

Tiada apa lagi yang ku mampu lakukan..
Hanya mendiamkan diri..
Lihat dan tunggu apa yang akan berlaku..
Ku menanti..terus menanti..
Continue Reading…

|pantai|

Best nyer kalau waktu2 de masalah...
Layan-layan kat pantai nie..
Sambil mendengar alunan ombak..
Tenang jer..
Boleh hilang stress..

Continue Reading…

|Sedih|

Setiap manusia ingin kan yang terbaik kan..
Same la mcm aku..(sedihnyer)
Setiap impian atau angan-angan tu..
Kalau ia nyer boleh dijadikan kenyataan..
Nape lg perlu di pertikaikan kan?

Dari ari ke ari impian tu..(melambai kat aku..)
Makin ari makin jauh..
Aku nak impian tu ngan angan2 tu jadi kenyataan..
(please la faham...=( )
Continue Reading…

|Kemaskini|

Dari ari ke ari aku nak kemaskini..
Tak jugak berjaya..
Ha..di sebabkan mlm nie mate aku mcm xleh nak pejam..
So,adalah lebih baik aku kemaskini..

Bukan ape pun...
Kdg2 tu klu buat keje...
Save file merata-rata..
Pastu bler nak carik balik...
Payah gler...(sengal aku kan)

Lagi2 folder picture..
Banyak gler...
Pastu x asingkan lak tu...
So,ari ni lah wat sume tu...
Di temani oleh ERA
Layyaannn~
Continue Reading…

|Lepak|

Ketika ini..
Aku bru jer pulang dr lepak kat Putra..
Ku sangka kan panas sampai ke malam..
Tup..tup..tgh2 lepak ngan angin tiup kencang..
Uper nyer...Angin bawak ujan dah...

Nasib baik laa aku parking kete dekat jer..
Hehehe..berlari2 anak aku masuk kete ngan member aku..
Last2...dekat 2 jam lepak dlm kete...
tunggu ujan reda...
Baru gerak balik..


P/s:pinjam gambar dr cik google
Continue Reading…

|kahwin|



"Jangan berkahwin dengan orang yang anda boleh hidup bersamanya, kahwinlah dengan orang yang anda tidak boleh hidup tanpanya."
Continue Reading…

|Sawah|

Selamat pagi..
pagi nie yang cukup indah..
membuatkan mood aku ceria arini..
Sambil layan lagu2 OST filem Majika~

Alangkah best nyer sawah tu kat belakang umah aku..
(berangan skejap)

Continue Reading…

|payung|

Aku pun x sedar sbnrnyer aku de banyak payung...
Hahaha..
Aku suke payung keluaran AVON nie..
Bkn wat ape pun payung nie...simpan jer...
Xgune pun...hahaha
Continue Reading…

|ingin mencuba|

hidup kat dunia hanya lah sekali saje kan..
Orang kate klu boleh nak cube cume benda..
Aku pun nak gak..
Aku terasa mcm rutin harian aku smakin membosankan..

5.30 am :Bangun pagi..mandi n solat
6.30 am :Gerak g kerja
4.30 pm :Balik kerja n ambik anak buah
5.00 pm :Mandi / makan / layan internet
6.30 pm :Rehat (lepak2)
8.00 pm :layan internet
11.00 pm :Tidur

Macam tu la rutin harian aku..
korang tgk..korang pun akan ckp bosan kan..
Huhuhuhu..Kalau boleh kan..
Aku nak abiskan mase2 aku dgn mcm2 aktiviti..

Aku suka bidang photography nie..
Tapi aku x berapa nak kreatif..(bkn x kreatif,x belajar)
Aku sanggup beli camera mahal2..
Tapi hanya sekadar ambik gambar biase jer..
Teknik langsung xde..

Dah byk sgt kelas photography yg aku miss..
Bkn ape..money tu xde..
Kelas tu mahal2 belaka..
So,nak x nak aku mengadap la internet..
Tok belajar ckit2..tp x berapa nak best la..
Sbb xde geng~..hehehe..

Xpela..klu nak pandai kena la belajar kan..
klu nak ilmu kena la cari...betul x?


Continue Reading…

Ilusi atau realiti?


Ape yg tersirat kat ati nie..
Tiada siapa yg tahu kan..
Hanya pencipta dgn diri kte jer yg tahu..

Aku tak tahu..
Same ade ape yg aku rase skrg nie..
Hanya la perasaan aku sahaje atau realiti..

dlu aku penah rase benda nie..
Mase permulaan couple..
Lepas tu..aku relax..(mls nak pk)
Tapi,arini semakin menjadi2..

Ya Allah..
Serius aku ckp..
Aku senyum bagai nak rak!..
orang tu leh pandai jer..
sedih nyer..

Aku x kisah klu aku x kenal org tu..
Tp..aku sedih sbb aku kenal..
n aku akan jd sebahagian dr kuarga org tu..
Cube la korang banyakkan..


Continue Reading…

Mengapa?

Selama nie ku pujuk diri ku..
Supaya belajar mengambil hati..
Orang-orang kesayangannya..
Sehingga ku abaikan perasaan ku sendiri..

Hati ini begitu terasa bila..
Senyuman ikhlas ku tidak di balas..
ku dipandang seperti orang asing..
Fikiran ku sedaya upaya mengawal racun..
drpd menguasai hati ku..

Sehingga terdetik ayat ini difikiran ku..
"klu x sudi menerima ku dlm keluarga,tak ape..aku rela berundur"
Ya Allah..Engkau kuatkan lah semangat ku
Ku terfikir mengapa perlu ada perbezaan antara aku dgn BFF aku..

Continue Reading…

|Licin|

Cter yg dah makin nak basi dah nie..
Sblm basi baik aku letak kat blog aku nie..
Kang terlupa lak aku de memori nie..hehehe
10hb lepas,aku saje jer la wat speghetti nie..
Sbb setahu aku la kan,x sume dlm umah aku nie suke makan..

Pas siap masak..
Mak ai..x cukup la plak..
de yg makan smpai 4x..
Aku hidang de la dlm 1/2 jam..
Aku sndr pun makan 2x tambah jer...
huhuhuhu..(poyo jer)

Ape2 pun...tq ar makan yer..
hahaha..(padahal x sedap pun)...
tapi habis lak tu...ape makne tu ek???hahahaha


Continue Reading…

|booking sudah|

Selamat pagi~selamat kembali bekerja..
Mood keje dah sampai blm nie?
Aku mood arini ok..sbb nye...
Jap lagi nak masuk meeting..hehehe..
Sume persiapan sume dah siap..
Sementara nak tunggu kol9.3o tu..
Nak update ckit..

Smlm alhamdulillah~
dari mule2 ckp men2..
tapi terjadi kenyataan sudah..Hehehe..
Smlm selamat booking tiket ke Kuching..
Selama 4 ari 3 malam..
Nape kuching?

Sbb nyer adik aku de study kat Bintulu..
So,this year final sem..
Bulan 5 die balik selangor dah..
Dah alang2 die kat sane..
Saje la nak jejakkan kaki nie die bumi Sarawak tu kan..


Continue Reading…

Buruk n bengkak

OMG..my face!
Agak mengejutkan gak la..
Bler aku tgk bukak aku kat cermin..
Selepas 5 minit siap facial..(buruk nyer..)

Aku igt kan facial nie x sakit..
(mak ai..) sakit gler...
terasa mcm orang siat2 muke aku yer..
Rase mcm serik gler aku nak g lg..
Tp x blh...aku kena g jgk.. (klu nak buruk xyahla g..)

Mule2 tu nak letak gambar pas facial..
Tapi terlalu buruk..bengkak2..
Nie pun dah risau,esok nak keje..
Meeting lak tu..aduh!arap2..
Esok pagi dah ok..=)


Continue Reading…

First time in my life

Salam Maulidur Rasul sume..
Ish..dah naik habuk la blog nie..
bru beberapa ari x update..
Skrg nie tgh relax2..

Jap lagi dlm kol2 nak g salon..
Arini nak wat Facial muka..
Wah!nie adalah yg pertama dlm hidup nie..
Hehehe..saje jer..
Lgpn teman kakak..so,tumpang la sekaki..

Sementara tu,nie nak bgtaw..
Malam td dok boring sgt..
Xtaw nak wat ape..
Orang len dah pakat tdo..
Aku pun wat lah header..

Last2..header kat atas tu la hasil nyer..
Aduh..akak buruk ckit kan..
Sbb idea x mo dtg la mlm td..
Kena kurung kot kan..

Xpela..smentara klu de header len...
Akan di update..
Dr ari ke ari nak update blog...
Huhuhu...tajuk sume dah de..
Cter jer xde lg...hahaha..

Insya'allah..klu rajin ptg nanti akan update..
Sampai dah xde cter..huhuu..
Layannn~
Continue Reading…

Rosak mood aku

Morning~
Dari pagi aku kelihatan ceria jer..
Tapi de orang telah merokkan mood aku pagi nie..
x yah la aku ckp siapa kan..
Ade org mengata aku..(jumaat2 nie br la nak mengata kan)
Bgs!buat la pahala byk2!..
Padahal aku x kacau org pun..

pelik la aku..
Ade orang ckp aku xde keje???
Eee..agak2 ar..nak ckp tu...
Time xde keje..mmg aku xde keje kan..
Kalau keje aku tu melambak2..
Nape x heboh ckp aku nie banyak keje..

Ape la yang die iri ati sgt ngan aku entah!..
Nie aku de keje nie..nape x ckp ngan aku cmnie..
"de orang ckp nieyla banyak keje"
kan best klu ckp cmtu kan..
Ati pun x sakit..huhuhu..

Xpe2..aku leh control marah aku lg nie..
Masih mampu tersenyum lagi nie..=)

Continue Reading…

Kesian nyer aku nie~

Kecian kat aku nie..
Sejak memiliki kamera yg x berapa nak canggih nie..DSLR..
Asyik aku kena amek gambar org jer..
Bler la org nak amek gambar aku plak..

Ade tu mmg la ade..tp..
Mesti x berapa nak canti..
Yela..sbb xde skill nak amek..
Huhuhu..Nmpk gaye nyer..
kena tunggu aku tunang n kawe lah br dpt org mek gambar aku..
Huhuhu..aku amek gambar org kira ok la..drpd x pandai...

Jom layan gambar yg aku amek sendiri..
xsenonoh btl aku nie..sabar jer la..
gambar syok sendiri nie..kesiani la aku~hahaha


Continue Reading…

Ade bakat ke?

Siapa kate aku xde bakat?
mai habaq kat chek..hehehe..
Xdela..bergurau saje yer..
Tgh belek2 folder gambar..
Ternampak pulak gambar2 time pertandingan koir dlu..

Nie cter zaman sekolah dlu..
Dlu tgh dok sibuk study tok exam STPM..
Leh plak aku menyibukkan diri ngan koir..
Hah!bkn aku x study..
Koir tu sampingan jer..Stress study..g koir..

Hehehe..mule2 suke2 jer join koir nie..
Sbb sedar diri ini x de bakat pun..
hahahah~x sangka leh sampai masuk pertandingan tu..
Mase tu klu x silap..peringkat putrajaya..
hahahaha..saingan paling hebat adalah..
Sekolah Alam Shah..peh!sape x kenal dieorg tu kan..
Klau masuk mane2 pertandingan..pasti menang punyer..huhu

Mule2 tu cuak gak..
mase pengumunan pemenang 3-1..
Tangga ke-3..sekolah len..kedua jatuh kat Alam Shah..
Itupun dah lega dah..sbb bkn dieorg yg menang..kekeke..
Tup..tup..sekolah aku diumumkan sebagai pemenang..
hahahaha..seronok x ingat dunia weh..hehehe..
Jom layan gambar nyer..


Continue Reading…

Memori sekolah

Tengah2 buat keje..
tetibe arus otak nie terpesong skejap..
Eh..ke mana nak g tu..
Oh..tetibe g carik memori sekolah dlu..
Oh..rindu nak sekolah lg la nie(kata ati)

Dlu mase sekolah..
Asyik ckp..cpt la abis sekolah..
Bler dah bkerje..Alamak!nak balik ke sekolah semula..
Aduh!tu la..manusia nie kan..ade je yg x puas..
Xpela..dah alang2 arus otak nie carik memori sekolah..
Jom la layan beberapa gambar yang aku masih simpan..



p/s:banyak lagi gambar tapi yg cantik2 jer upload..hehehe
Continue Reading…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...